Kwas omega-3: genialny składnik? Poznaj jego działanie - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kwas omega-3: genialny składnik? Poznaj jego działanie

Kwas omega-3: genialny składnik? Poznaj jego działanie

Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu

O kwasach omega-3, czyli nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT), słyszy się wiele dobrego. Dlaczego są warte uwagi? Czy ich suplementacja jest korzystna dla organizmu i kto powinien się nią zainteresować? Sprawdź w naszym artykule.

Wspomagają zdrowie serca, zapobiegają chorobie Alzheimera i powstawaniu wad płodu, działają antystresowo – nie bez przyczyny kwasy omega-3 zostały okrzyknięte genialnymi substancjami, o których odpowiedni poziom we krwi należy szczególnie zadbać.

Dlaczego organizm potrzebuje kwasów omega-3?

Kwasy omega-3 pełnią w organizmie szereg funkcji, zwłaszcza profilaktycznych. Działają na układy: nerwowy, krwionośny i immunologiczny. Na co mają szczególny wpływ?

  • Chronią organizm przed nowotworami.
  • Stymulują układ odpornościowy.
  • Przeciwdziałają chorobom serca i chronią naczynia krwionośne.
  • Zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym – demencji, chorobie Alzheimera.
  • Wspierają wzrok.
  • Ułatwiają koncentrację.
  • Chronią płód przed wadami cewy nerwowej.

Gdzie znajdziemy kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 – czyli kwasy: ALA, EPA i DHA – są syntetyzowane w organizmie, lecz ich produkcja wystarcza jedynie na pokrycie minimalnego zapotrzebowania człowieka na tę grupę składników. Dlatego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaleca ich spożywanie – w formie bogatej w nie żywności lub suplementów. W jakich produktach je znajdziemy?

  • Tłuste ryby morskie – zwłaszcza młode sardele, makrele i śledzie, a także tilapia, dorsz i łosoś z certyfikowanych miejsc połowu.
  • Oleje – rzepakowy, lniany, arachidowy.
  • Migdały i orzechy włoskie.
  • Owoce morza i algi.
  • Margaryny z olejów roślinnych.

Warto pamiętać, że organizm jedynie w małym procencie przyswaja kwasy omega-3 z pożywienia. Kolejnym utrudnieniem jest konieczność zbilansowania jadłospisu tak, by dostarczał optymalnej dawki tych składników. Według raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej „Rynek rolny – marzec 2018” spożycie ryb, głównego źródła kwasów omega-3, maleje z roku na rok.

Dla kogo suplementacja?

Aby móc w pełni korzystać z potencjału kwasów omega-3, należy spożywać ryby zimnowodne co najmniej dwa razy w tygodniu, dlatego suplementacja zalecana jest weganom i wegetarianom. Dodatkowe przyjmowanie kwasu DHA rekomenduje się także kobietom w ciąży – składnik ten zapobiega występowaniu wad wrodzonych układu nerwowego. Wskazany jest również dla osób starszych – ze względu na swoje właściwości przeciwdziałające chorobom niszczącym komórki nerwowe.